pondělí 16. srpna 2010

Brasília, mé nové město

Když se řekne Brasília, většině se asi vybaví ty sněhobílé budovy, půdorys tvaru letadla a to, že je to poměrně nové město. Letos je to přesně 50 let, kdy se Brasília stala novým hlavním městem (do té doby to bylo Rio de Janeiro, dávno před ním ještě Salvador da Bahía). O vybudování nového hlavního města se hovořilo již po vyhlášení republiky na konci 19. století, základní kámen byl položen r.1922, ale od té doby se až do éry prezidenta s českými kořeny, Juscelino Kubitcheka, nic nedělo a "zelená louka" stále zela prázdnotou. Místo, kde hlavní město stojí ale nebylo vybráno náhodně - narozdíl od Rio mělo jít o místo, které snáze propojí všechny oblasti Brazílie

Věci se daly do pohybu v roce 1956, kdy se Kubitchek stal prezidentem. Nové hlavní město si tento lékař vytyčil jako svůj hlavní cíl čtyřletého prezidentského mandátu. Díky zkušenostem se snad nejvýznamnějším a dosud žijícím a hlavně tvořícím architektem Oscarem Niemeyerem (102 let!), který se podílel na stavbách v prezidentově rodné Diamantině (stát Minas Gerais) bylo již předem rozhodnuto, kdo se tohoto úkolu výstavby města zhostí. Druhým mužem výstavby města byl Lucío Costa, který je právě autorem letadlového/křížového půdorysu města.
Brasília je sídlem vlády, prezidenta a parlamentu. Všechny hlavní administrativní budovy se nachází v trupu letadla, křídla pak slouží jako rezidenční část. Město má několik zajímavostí:

  • Ulice nemají jména (některé hlavní ano, ale jsou to výjimky potvrzující pravidlo), ale jsou označeny čísly a písmeny. Celé město je rozděleno do jednotlivých sektorů, např. adresa Delegace je: SHIS QI 07 BL. A - Lago Sul - Brasília-DF - 71615-205, jak se v tom zorientuju, netuším, snad to půjde...
  • Bez auta tam nelze prakticky fungovat, metro spojuje hlavně obytné oblasti, do těch administrativních vás nedostane, autobusem se zase těžko dostanete do těch obytných částí, jak já se tam budu přemísťovat, to netuším.
  • Narozdíl od ostatních brazilských měst, jako je Rio nebo Sampa tam nenajdete favely v klasickém slova smyslu
  • Nejsou tam chodníky.
O Brasílii se říká, že je to nudné město, kde jsou jen úředníci, kteří navíc pravidelně odjíždějí do svých měst a v Brasílii pouze pracují. Co je na tom pravdy brzo zjistím. Snad to taková hrůza nebude, věřím, že i tam se najdou dobrý podniky, restaurace a kavárny a já nevím, co ještě:) Taky je to oproti těm známějším brazilským městům takové maloměsto se svými cca 2,6 miliony obyvatel:) Jak to tam všechno bude vypadat se dozvím již za necelé dva týdny, pak o tom podám další report, doplněný o vlastní fotky, teď můžu ukázat jen ty, co jsem našla přes pana Googla.

Parlament:

Katedrála:

Palác Itamaraty - ministerstvo zahraničních věcí


A tak dále, a tak dále. Nechci sem dávat cizí obrázky, moje budou lepší!


Žádné komentáře:

Okomentovat