úterý 7. září 2010

Jak to tu vypadá

Dneska jsem se rozhodla napsat spíš v podobě fotek, na vypisování zase není toho tolik. I když možná pár drobností se tu najde.

Dnes (7.9.) se tu slaví Día da Pátria, neboli Den nezávislosti. Právě mi nad hlavou proletěly stíhačky, který letí směrem k Eixo Monumental, kde jsou tribuny pro diváky, resp. tribuny jsou pro honoraci, normální lidi žádný tribuny nemají. Tenhle den je pro Brazilce hodně důležitý a taky se na to náležitě připravovali, tribuny stojí už snad aspoň týden, Eixo je vyzdobený vlajkami na všech lampách atd atd. Ptáci jsou z toho asi tak zblblí, že začali vydávat zvuky jako opice, navíc takhle řvou už cca od pěti od rána, kdy začalo svítat, takže člověk se fakt skvěle vyspí!

Každopádně, v neděli jsem měla konečně příležitost si trochu prohlídnout město. Jeden můj kamarád to tady se mnou všechno absolvoval, určitě ho to muselo náramně bavit...Nejprve jsme zajeli na Praça dos Orixás, božstva, které je tady (a v jiných zemích) poměrně silně uctíváno. Tak jsem si jich pár vyfotila, nicméně jednoho mi Jorge vyfotit zakázal - zlého Orixu, který má co do činění s peklem, ďáblem a je nositelem všeho negativního. Očividně tomu Jorge taky věří, protože jen se na něj podíval, tak se oklepal a upaloval od něj pryč a ani jeho jméno nechtěl vyslovit.
Yemanjá


Další orixá

Po Praca dos Orixás jsme vyrazili koupit simkartu, bohužel však v neděli otvírají shopping centra až odpoledne, asi abyste si dopoledne mohli jít v klidu do kostela a pak nakoupit a neřešit dilema - kostel nebo obchody? Takže simkarta se nekonala. Nevadilo, jeli jsme na Praca dos Tres Poderes neboli na náměstí Tří mocí, kdy naproti sobě stojí Vrchní soud reprezentující justici, Prezidentský palác exekutivu a Kongres legislativu. Taky se v podzemí náměstí nachází obrovská maketa města, Plano Piloto jak jej navrhl Lucío Costa neboli "Brasília, cidade que inventei."
Plano Piloto
Brasília, cidade que inventei /Lucío Costa

Vrchní soud aneb Spravedlnost je slepá
Prezidentský palác, tam Lula někdy pracuje

Kongres/Poslanecká sněmovna

Kongres/Senát

Senát 

Po Kongresu jsme to prošli k Itamaraty, neboli Ministerstvu zahraničí, to bohužel bylo zavřený. Ale třeba se tam dostanu i pracovně, snad:) Ačkoli jsou vlastně ty budovy kousek od sebe, i tak je to dost štreka...

Před Itamaraty

No a potom jsme zamířili k Torre de TV neboli televiznímu vysílači. Ten je mimořádně hnusnej, navíc vypadá, že každou chvíli spadne, rezavý je to až hrůza. Nicméně je odtamtud pěkný výhled na Eixo Monumental.

Eixo Monumental, v pozadí Kongres
Eixo Monumental,
 budovy vlevo - Setor dos Hoteis Norte, budovy vpravo Setor dos Hoteis Sul


Pod Torre de TV je navíc trh, taková směsice obchůdků od oblečení, přes nádobí až po jídlo.

Feira pod Torre de TV

Pak jsme konečně vyrazili pro tu simkartu do Brasília Shopping, obrovský nákupní centrum, děs běs. Nebýt Jorge, tak si tu simkartu ani nekoupím, jelikož i na blbou simku potřebujete mít CPF neboli jejich social security number. Jak to jinak dělají cizinci moc nechápu. Každopádně to se zadařilo, pak i dobití kreditu (moje platební karta nefungovala v jejich terminálu, tak snad to byla jen výjimka a ne pravidlo).

Tak a to by pro teď stačilo, zbytek (Memorial JK, Museu Nacional) příště.

Žádné komentáře:

Okomentovat